Şeyh Muhammed Murad-ı Buhari Tekkesi Haziresi Üzerine Bir Değerlendirme - Torun, Ahmet Semih (Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2010)
Bu çalışmada İstanbul’un nadide semtlerinden olan Eyüp’teki Şeyh Muhammed Murad-ı Buhârî Tekkesi’nin haziresinde bulunan mezar taşları incelenmiştir. Tekkenin haziresindeki mezar taşları, tarih sırasına göre ele alınmış, kırık olan taşlar ayrıca tespit edilmiştir. Nakşibendîlik’in Müceddidiyye kolunun Anadolu’daki ilk merkezi olan bu tekkenin haziresi incelendiğinde tekke mensuplarının çoğunun ilim erbabı ve devlet erkânından olduğu dikkati çekmektedir. Damad-zâde Ebülhayr Ahmed Efendi ve Mustafa Paşa vakıfl arından olan bu tekke, toplum üzerinde etkili olmuştur. Tekkeye adını veren Şeyh Muhammed Murad-ı Buhârî’nin türbesi, tekkenin dershane kısmında olup hâlâ sevenleri tarafından ziyaret edilmektedir.
Evaluation on the Graveyard of Sheikh Muhammed Murad Dervish Lodge
Keywords: İstanbul; Eyüp; Şeyh Muhammed Murad-ı Buhârî Tekkesi; Vakıf; Hazire; Osmanlı 17-18. yüzyıl; Istanbul; Eyup; Sheikh Muhammed Murad Dervish Lodge; Foundation; Graveyard; Ottoman Empire 17th and 18th centuries