Atatürk Kitaplığı
Künye
• Polat, Nihal, Çakırer-Özservet, Yasemin, (2013). “Atatürk Kitaplığı”, “Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları IX” DOCOMOMO_Türkiye Poster Sunuşları’ IX. Antalya, Sempozyum, 6-8 Aralık 2013.Özet
20. yüzyıl Türk mimarlığının en önemli temsilcilerinden biri olan Sedad Hakkı Eldem, çalışmalarıyla özgün, modern Türk mimarlığının oluşmasına katkıda bulunmuştur. Ulusal mimarlığın nasıl olması gerektiği üzerine kuramsal çalışmalar yapmış; bu düşünceleri küçük kapsamlı yapılarda, özellikle konutlarda, köşk ve yalılarda uygulamış, İstanbul Türk evinin sofa gibi plan öğelerini, çıkma, saçak, kafes, vb çeşitli ayrıntılarını yeni yaşam biçimine uyarlamıştır. İçinde bulunduğu tarihsel çevreye uyum sağlayan, işlevleri bozacak bir biçimselliğe kaçmadan geleneksel Türk sivil mimarlığının yatay çatı çizgisi, geniş saçaklar, eş boyutlu dizi pencereler ve çıkmalar gibi bazı yalın öğeleriyle oranlarını kullanan, bu yöndeki ilk çalışmalarından farklı olarak yeni gereç ve yapım ve yapım yöntemlerini uygulayan çağdaş bir anlayış içine girmiştir. Atatürk Kitaplığı da Sedad Hakkı Eldem’in geleneksel Türk mimarisi ile modernizmi sentezleme çabası içindeki eserleri arasında önemli bir yer tutmaktadır.
Binanın Taksim Meydanı’na ve son dönemlerin tartışmalı kamu mekanlarından Gezi Parkı’na yakın konumu nedeniyle önemi ayrıca öne çıkmaktadır.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11352/1410Koleksiyonlar
- Mimarlık Bölümü [134]