Galata Şahsuvar Bey Camii restorasyon projesi önerisi
Citation
BOGENÇ, Salih Ceyhun, Galata Şahsuvar Bey Camii restorasyon projesi önerisi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2017Abstract
Bu çalışmada, İstanbul İli, Beyoğlu İlçesi, Galata Semti, Bereketzade Mahallesi, Büyük Hendek Caddesi ve Lakerdacı Sokak’ın kesiştiği köşede 155 Ada, 55 Parsel’ de bulunan Şahsuvar Bey Camii incelenmiştir. Yapının günümüzdeki durumunun belgelenerek tarihsel gelişim sürecinin incelenmesi ve yapının korunarak sonraki nesillere aktarılacak şekilde restorasyon projelerinin hazırlanması hedeflenmiştir.
Camii, Fatih Sultan Mehmet (1451-1481) döneminde Şehsuvar Bey adında bir denizci tarafından vakfedilmiştir. Haritalarda alınan bilgilere göre o devirde caminin şu an bulunduğu yerde Galata surlarının geçtiği görülmüştür. Büyük Hendek Caddesi’nin yerinde ise surlara bitişik büyük bir hendek bulunmaktadır. Dolayısıyla caminin bu gün bulunduğu yerin yakınında, sur içinde inşa edildiği düşünülmektedir.
Tezin amacı, Şahsuvar Bey Camii için yapılan çalışmalar ,eklemeler ve bozulmalar analiz edilerek bunun sonucunda elde edilen veriler ile restorasyon proje önerisi olarak tanımlanmıştır. Bu kapsamda yapının bulunduğu semt olan Galata’nın tarihsel gelişimi ile sosyoekonomik yapısına, tarihsel süreç içerisinde geçirdiği yangın ve depremlere, topoğrafik özelliklerine, iklim ve bitki örtüsüne değinilmiştir. Tez kapsamında yapının ve bulunduğu mahallenin tarihçesi araştırılmış; yapının mekânları, cepheleri, yapıda bulunan malzemeler ile meydana gelmiş bozulmalar, yapıya eklenmiş ekler, detaylı bir biçimde iç ve dış tablolarla belgelenmiştir.
Restitüsyon kısmında yapının üzerinde okunabilen değişimler yorumlanmış, tarihi haritalardan, eski fotoğraflardan, araştırmacıların eserlerinden ve arşiv belgelerinden yararlanılmıştır. Yapı ile aynı dönemde inşa edilmiş camiler ve cephe özelikleri ile benzerlik gösteren 19. yüzyıl yapıları incelenmiştir. Restorasyon önerisinde,temizleme, sağlamlaştırma, yenileme, ekleme yöntemleriyle yapıdaki hasarların giderileceği ve yapının işlevini sürdürebilmesi düşünülmüştür. For this project the province of Istanbul, the districts Beyoglu, Galata, Bereketzade and the intersection of the Buyuk Hendek Street with the Lakerdaci Street at plot 155/55, where the Sahsuvar Bey Mosque is located, were inspected. The aim was to analyze the document based historical process of the construction and the preparation of its restoration to insure its protection for the following generations.
The mosque was founded by a sailor named Sehsuvar Bey in the time of Fatih Sultan Mehmet (1451-1481). In that period, according to the information taken from maps, the present location of the mosque was passing the Galata city walls. A large ditch was situated adjacent to the city walls in the place of the Buyuk Hendek Street. Therefore, the mosque was probably constructed within the city walls..
At first the purpose, scope and way of construction of the project are described. Afterwards, focused on the construction's located district Galata and Galata's historical evolution, it’s socioeconomic situation, fire and earthquake occurrence during that time, topographic characteristics, climate and plant variety are analyzed. In the following part of the thesis the history of the building and the history of the district it is located in are investigated. The building's rooms and spaces, facades, materials, occurred damages and installed additions are documented on indoor and outdoor paintings.
In the restitution part the visible changes on the building based on historical maps, old photographs, researchers works and archive information are commented. Beside this other constructions built at the same time as the project building and constructions built in the 19th century showing similarities in their facades are inspected. Restoration suggestions, methods of cleaning, stabilization, renewal and addition are mentioned to correct the damages of the construction to result a sustainable function.