İbnü’l-Cevzi'nin Zâdü'l-Mesîr adlı eserinin kıraat ilmi açısından tahlili
Künye
ÖZDEMİR, Büşra, İbnü’l-Cevzi'nin Zâdü'l-Mesîr adlı eserinin kıraat ilmi açısından tahlili, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2019Özet
Kıraat ilmi Kur’ân-ı Kerîm’i anlamada bizlere okuma kolaylığı sağlayan, anlam zenginliği ve çeşitliliği sunan Kur’ân ilimlerindendir. Biz de bu çalışmamızda Ebu’l-Ferec İbnü’l-Cevzî’nin Zâdü’l-mesîr fî ‘ilmi’t-tefsîr adlı eserini Kıraat ilmi açısından tahlil etmeye çalıştık. Kıraat ihtilaflarına kapsamlı bir şekilde yer veren bu eserdeki konuları gerek kendinden önce gerek kendinden sonra yapılan çalışmalarla destekleyip değerlendirdik.
Bir giriş ve üç ana bölümden oluşan çalışmamızın ilk bölümünde İbnü’l-Cevzî’nin hayatını ve eserlerini özlü bir şekilde ele aldık. Çalışmamızın ikinci bölümünde Kıraat ilmi ve kıraat imamları ile ilgili genel bir ma’lûmât vererek okuyucuyu üçüncü bölüme hazırladık. Çalışmamızın ana gövdesini oluşturan ve çalışmamızı özgünleştiren üçüncü bölümde ise Zâdü’l-mesîr fî ‘ilmi’t-tefsîr adlı eserde geçen Kıraat ihtilaflarını “Arap lehçeleri”, “Sarf ilmi”, “Nahiv ilmi”, “Edatlar” ve “Ses ve Fonetik” açısından ele alıp değerlendirmelerde bulunduk. Kıraat tahlillerini farklı perspektiflerden değerlendirdiğimiz bu tezimizin Akademik çalışmalara katkı sağlayacağı düşüncesindeyiz. Kıraat science provides us ease of reading in understanding the Quran and it is one of the Qur'anic sciences that offers wealth and diversity of knowledge about the Quran. In this study we tried to analyze Ebu’l-Ferec İbnü’l-Cevzî’s work named Zâdü’l-mesîr fî ‘ilmi’t-tefsîr in terms of Kıraat science. We have supported and analyzed the topics in this work which give comprehensive coverage to the Kıraat disputes with previous and subsequent studies.
Our study consists of an introduction and three main sections and in the first part of our study we have examined Ibnul-Cevzi's life and works in a concise manner. In the second part of our study we gave a general information about Kıraat science and Kıraat Imams and made the reader ready for the third part. In the third chapter, which constitutes the main body of our study and makes our work unique; We evaluated the Kıraat disputes in terms of "Sarf science", "Nahiv Science" and "Sound and Phonetic" mentioned in the Zâdü’l-mesîr fî ‘ilmi’t-tefsîr. We are of the opinion that this thesis, which evaluates the Kıraat analyzes from different perspectives, will contribute to the academic studies.