Kişilik inançlarının ve depresif belirtilerin evlilik uyumuna etkisinin incelenmesi
Citation
YAVUZ, Ferhan, Kişilik inançlarının ve depresif belirtilerin evlilik uyumuna etkisinin incelenmesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Psikoloji Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2019Abstract
Bir ailenin meydana gelmesini ve sonraki neslin yetişmesini sağlayan en önemli ve en temel insan ilişkisi evliliktir. Bu kutsal ilişkinin saygı, sevgi, güven ve uyum içinde sürdürülmesi çok önemlidir. Evli çiftlerin tamamı evliliklerinin huzurlu, uyumlu ve problemsiz bir şekilde sürmesini arzu eder. Ancak, evliliklerde her ne kadar istenmese de birçok problem yaşanabilmektedir. Bu sorunların başında çiftler arasındaki uyum gelmektedir. Eşler arası uyum problemi geniş manada ele alındığında ise tüm toplumu ilgilendiren bir olguya dönüşmektedir.
Sorunlarla ve stresle başa çıkma güçlüğü, ruhsal ve ekonomik durum, işlevsel olmayan düşünceler, aşırı tepkisellik, aşırı kızgınlık, saldırganlık, aşırı utangaçlık, tedavi edilmemiş depresyon ve kişilik inançları gibi evlilik uyumunu etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Bu amaçla, çalışmamızda kişilik inançlarının ve depresif belirtilerin evlilik uyumuna etkisi incelenmiştir.
Araştırma evreni İstanbul İli Çekmeköy İsabet İlkokulunda okuyan öğrencilerin velileri olarak seçilmiştir. Uygulama cinsiyet farkı gözetmeksizin gerçekleştirilmiştir. Araştırma evreni içerisinden amaçlı örnekleme tekniği ile seçilen seksen üç kişi araştırma örneklemini oluşturmuştur. Çalışmada veri toplama aracı olarak; kişisel bilgi formu, evlilik uyum ölçeği, kişilik inanç ölçeği kısa form-v1 ve Beck depresyon envanteri kullanılmıştır.
Katılımcılardan elde edilen veriler SPSS analiz programı yardımı ile ilgili analiz yöntemleri kullanılarak analiz edilmiş, elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Marriage is the most important and fundamental human relationship that enables a family to develop and the next generation to grow. It is very important to maintain this sacred relationship in respect, love, trust and harmony. All married couples want their marriage to be peaceful, harmonious and problem-free. However, many problems can be experienced in marriages even though they are not desired. At the beginning of these problems are harmony between couples. When the problem of peer-to-peer harmony is considered broadly, it becomes a phenomenon that concerns the whole society.
There are many factors affecting marital adjustments, such as problems, difficulties in coping with stress, mental and economic status, dysfunctional thoughts, overreact, extreme anger, aggression, extreme shyness, untreated depression, and personality beliefs. For this purpose, the effects of personality beliefs and depressive symptoms on marital harmony were investigated.
The research universe was chosen as the parents of the students studying at Çekmeköy Isabet Primary School in Istanbul. The application was carried out regardless of gender differences. Eighty-three people selected from the research universe with the purpose of sampling from within have formed the research sample. In this study, personal information form, marital adjustment scale, personality belief scale short form-v1 and Beck Depression Inventory were used as data gathering tools.
The data obtained from the participants were analyzed using the methods related to the help of the SPSS analysis program and the obtained results were evaluated.