Turizm Yapılarında Hvac Sistemlerin Isıl Konfor ve İç Hava Kalitesi Bakımından Kullanıcı Sağlığı ile İlişkisinin İncelenmesi
Künye
ERES, Betül, Turizm Yapılarında Hvac Sistemlerin Isıl Konfor ve İç Hava Kalitesi Bakımından Kullanıcı Sağlığı ile İlişkisinin İncelenmesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2019.Özet
Turizm yapılarında kullanılan HVAC sistemlerin kullanıcı sağlığı üzerindeki etkilerinin ısıl konfor ve iç hava kalitesi açısından irdelenmesi, mimari kararlar ile olan bağlantısı ve mimariye etkisi bu tezin konusunu teşkil etmektedir. Giriş bölümünde genel hatları ile ifade edilen tez çalışması, belirlenen doğrultuda dört başlık altında irdelenmiş ve sonuç bölümünde değerlendirmeler yapılarak kaynakça sunumu ile tamamlanmıştır. İkinci bölümde turizm ve seyahatin tanımı yapılarak turizm yapılarının tarihsel gelişim süreci ve mekânsal çeşitlenmeleri irdelenmiştir. Devamında tasarım ilkelerine değinilmiş ve bu ilkelere bağlı olarak ortaya çıkan bölüm, alan ve mekanlar ele alınmıştır. Üçüncü bölümde turizm yapılarında kullanılan HVAC sistemleri başlığı altında gereksinimleri ve fizyolojik esasları irdelenen ısıl konfor ve iç hava kalitesi tanımlanmıştır. Ayrıca bu sistemlerin çalışma süreci, prensipleri ve sınıflandırma ilkelerine değinilmiştir. Dördüncü bölümde ise turizm yapılarında kullanılan HVAC sistemlerin kullanıcı sağlığı ile ilişkisi, ısıl konfor, hava akışı, hava sıcaklığı, iyon dengesi, iç hava dengesi, bağıl nem gibi başlıklar altında ele alınarak kullanıcı sağlığı sorunları ve alınabilecek önlemler incelenmiştir Sonuç bölümünde ele alınan konu üzerinde irdelenen tüm çalışma ve araştırmalar ışığında genel değerlendirmeler yapılarak öneriler geliştirilmiştir. The effects of HVAC systems used in tourism structures on the user's health and their relation with architectural decisions and their impact on architecture are the subject of this thesis. The thesis study, which is generally expressed in the introduction section, has been examined under four headings and the results section has been evaluated and completed with the presentation of the bibliography. In the second chapter, the definition of tourism and travel, the historical development process and spatial diversification of tourism structures are examined. The principles of design have been mentioned in the period of time and depending on these principles, sections, areas and spaces are discussed. In the third chapter, under the title of HVAC systems used in tourism buildings, the requirements and physiological principles of thermal comfort and indoor air quality have been defined. In addition, the working process, principles and classification principles of these systems are mentioned. In the fourth chapter, the relationship between user health and HVAC systems used in tourism structures, thermal comfort, air flow, air temperature, ion balance, internal air balance, relative humidity such as user health problems and possible measures were taken under consideration. In the conclusion section, in the light of all the studies and researches on the subject dealt with, general evaluations were made and recommendations were developed.