Türk ve Arap Edebiyatlarında Toplumcu ve Gerçekçi Fikrin Yansımaları / Erdem Beyazıt ve Emel Dunkul Örnekleri
Citation
HAMADA, Reda, Türk ve Arap Edebiyatlarında Toplumcu ve Gerçekçi Fikrin Yansımaları / Erdem Beyazıt ve Emel Dunkul Örnekleri, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Doktora Tezi, İstanbul 2020.Abstract
Giriş ve sonuç dışında üç bölümden müteşekkil olan bu çalışmada, Türk ve Arap edebiyatlarında Toplumcu ve gerçekçi fikrin yansımaları incelenmiştir. Giriş bölümünde, çalışmanın altyapısını oluşturan kavramlar üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde evvel-i emirde "toplumcu ve gerçekçi fikir" kavramının mahiyetine dair umûmî bir tasavvur teşekkül edilmiştir. Akabinde, söz konusu bu fikrin Türk edebiyatındaki önde gelen temsilcileri ve dolayısıyla Türk edebiyatındaki yansımlarına değinilmiştir. Bunu yaparken de Erdem Bayazıt bir örnek olarak gösterilmiş, şiirlerini incelenmiştir.
ikinci bölümde bahis mevzuu olan bu fikrin Arap edebiyatındaki yansımaları üzerinde durulduktan sonra Emel Dunkul ve şiirleri ele alınıp incelenmiştir. Üçüncü bölüm ise, iki şair arasında yapılan mukâyeseye tahsis edilmiştir. In this study composed of three chapters except from introduction and conclusion, reflection of socialist and realistic opinion in Turkish and Arabian literatures have been analyzed. In the introduction chapter, the concepts constituting background of the study have been discoursed. In the first chapter, a public thought regarding nature of the “socialist and realistic opinion” has been formed in the first place. Subsequently, leading representatives of this said opinion in Turkish literature and accordingly its reflection in Turkish literature have been mentioned. Erdem Bayazıt has been shown as an example while doing this and his poems have been analyzed.
In the second chapter, after discoursing on reflection of this concerned opinion in Arabian literature, Amal Donqol and he poems have been discussed and analyzed. The third chapter has been allocated to the comparison made between two poets.