Çağdaş Masal Örneği Olarak Cahit Zarifoğlu’nun Anlatıları
Citation
KUZU, Sevil, Çağdaş Masal Örneği Olarak Cahit Zarifoğlu’nun Anlatıları, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2021.Abstract
Sözlü ve yazılı edebiyatta çok çeşitli örnekleri görülen masal, sadece anonim kültürün değil birçok yazarın da üretimine katıldıkları bir edebî türdür. Bu isimlerden biri Cahit Zarifoğlu’dur. Cahit Zarifoğlu’nun çocuklar için yazdığı anlatılar, her ne kadar roman, hikâye gibi farklı türler içerisinde değerlendirilse de tema, kahraman tipleri ve formel ifadeler yönünden klasik masalın unsur ve motiflerini taşımaktadırlar. Özellikle anlatılarının çoğunda görülen hayvan kahramanlar, sembolik özellikleri ve davranışlarıyla çağın eleştirilerini okura iletmektedirler. Böylelikle Cahit Zarifoğlu, klasik masal türünün özelliklerini günümüze uyarlayarak anlatılarında çağdaş bir masal örneği ortaya koymuştur.
Cahit Zarifoğlu’nun söz konusu anlatıları, daha önce farklı birçok başlık çerçevesinde çalışılmışsa da masal türü bağlamında incelenmemiştir. Bu çalışmada, Cahit Zarifoğlu’nun Serçekuş, Katıraslan, Ağaçkakanlar, Küçük Şehzade, Motorlu Kuş, Yürekdede ile Padişah adlı eserlerinde yer alan tüm anlatıları, masal motifleri ve unsurları açısından incelenecektir.
Dört bölümden oluşan çalışmanın ilk iki bölümünde, masal bir kavram olarak farklı yaklaşımlarla tanımlanacak; daha sonra masal türünün ortaya çıkış süreci anlatılacaktır. Üçüncü bölümde, çocuk okur ve masal ilişkisi ele alınacaktır. Dördüncü bölümde ise, tüm anlatılar masal türü bağlamında etraflıca incelenecektir. As a literary genre, folktale is not only anonymously written but also many writers were interested in writing folktales. For instance, Cahit Zarifoğlu is one of them. Although his works regarding children were evaluated as novel or tale, they were actually includes many features of classical folktales in terms of theme, pratagonist types and formal phrases. In most of them, especially animal pratagonists conveys many criticisms of modern ages to his readers. Therefore, Zarifoğlu wrote many examples of modern folktale by adapting the features of classical folktale to the present.
Though the relevant narratives of Zarifoğlu were previously studied with regard to many aspects, those were not studied in the context of folktales. In this work, all Zarifoğlu’s narratives which took place in Serçekuş, Katıraslan, Ağaçkakanlar, Küçük Şehzade, Motorlu Kuş, and Yürekdede ile Padişah will analyzed in terms of the characteristics of folktales.
Folktale as a concept will be defined by different approaches in the first two chapters of the work which composed of 4 chapters. Thereafter, it will continue with the appearances occurrence process of the folktales. In the third chapter, the relationship between child readers and folktales will be handled. In the last chapter, all narratives will be examined in detail in terms of the genre of folktale.