Müze Kavramının Günümüz Deniz Müzeleri Kapsamında İncelenmesi ve Uygulama Örneklerinin Değerlendirilmesi
Künye
ÇİFTÇİ, Zeynep Sena, Müze Kavramının Günümüz Deniz Müzeleri Kapsamında İncelenmesi ve Uygulama Örneklerinin Değerlendirilmesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2021.Özet
Denizcilik , denizdeki insan etkileşiminin ve eylemlerinin incelenmesidir. Denizcilik, ulusal ve bölgesel tarihlerin baskın kalmasına rağmen, genellikle küresel, evrensel bir yaklaşım kullanan geniş bir tematik tarih unsurunu kapsamaktadır. Denizcilik aslında, ulusların tüm benliği, kimliği ile alakalı bir şekilde onların tarihini gözler önüne sermektedir. Böyle bir durumda bu tarihi herkesle paylaşabilmek için deniz müzeleri inşa edilmeye ve yaygınlaşmaya başlamıştır. Müzeler, sanatsal, kültürel, tarihi veya bilimsel öneme sahip bir eser koleksiyonunu ve diğer nesneleri önemseyen ve koruyan bir kurumdur. Müzeler her şeyden önce bilgi depolarıdır. Deniz müzeleri ise denizcilik tarihi, kültürü veya arkeolojisinin sunumunda uzmanlaşmış müzeler olarak tanımlanmaktadır. Toplumlar ve deniz ilişkisi arasındaki bağlantıyı kurmaktadırlar.
Bu tez çalışmasında ise geçmişten günümüze olan deniz müzelerini, müze kavramı üzerinden incelenmesini ve günümüzdeki modern olarak tasarlanan deniz müzeleri örnekleri üzerinden değerlendirilmesini ele almaktadır. Tez altı bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde tezin amacı belirlenerek tez yönteminden bahsedilmiştir.
İkinci bölümde müze kavramının ne olduğundan, nasıl oluşup geliştiğinden, müzenin üstlendiği işlevden, müzede ziyaretçileri elinde tutan yönlendirme kavramından ve müzelerde gerçekleşen eğitim faaliyetlerinden bahsedilmektedir.Tezin üçüncü bölümünde, denizciliğin gelişmesinin alt yapısının oluşturan deniz ulaşımı, tarihsel gelişimi ve önemi değerlendirilmektedir. Bu değerlendirmeler yapıldıktan sonra deniz müzelerinin tanımı, oluşumu ve türlerinden bahsedilmektedir. Ayrıca deniz müzesinin arz ettiği önem üzerinden denizciliğin sahip olduğu gelenek, dil ve belleği hakkında bilgilere yer verilmiştir.
Dördüncü bölümde, günümüzde bulunan deniz müzelerinin tarihsel gelişiminden, mimarisinden ve koleksiyonlarından bahsedilmiştir.
Beşinci bölümde, özellikle denizcilik tarihinin çok eskiye dayandığı uluslar seçilerek günümüzde deniz müzesi olarak tasarlanmış olan modern deniz müzelerine yer verilmiştir. Belirlenen bu deniz müzeleri, form, işlev ve anlam bakımından incelenmişlerdir.
Tezin son bölümü olan altıncı bölümde ise, araştırılan konular üzerinde ulaşılan sonuçlardan bahsedilmektedir. Maritime is the study of human interaction and actions at sea. Maritime includes a broad thematic element of history, often using a global, universal approach, although national and regional histories remain dominant. Maritime actually reveals the history of nations in relation to their identity and identity. In such a situation, maritime museums started to be built and spread in order to share this history with everyone. Museums are an institution that cares and protects a collection of works and other objects of artistic, cultural, historical or scientific significance. Museums are, above all, information stores. Naval museums, on the other hand, are defined as museums specializing in the presentation of maritime history, culture or archeology. They establish the link between societies and the sea relationship.
In this thesis, he deals with the examination of maritime museums from the past to the present through the concept of museum and their evaluation through the examples of modern sea museums. The thesis consists of six chapters. In the first part, the aim of the thesis was determined and the thesis method was mentioned.
In the second part, what the museum concept is, how it is formed and developed, the function undertaken by the museum, the concept of guiding the visitors in the museum, and the educational activities in museums are mentioned.
In the third part of the thesis, maritime transportation, which constitutes the infrastructure of the development of maritime, its historical development and importance are evaluated. After making these evaluations, definition, formation and types of maritime museums are mentioned. In addition, information about the tradition, language and memory of maritime has been given over the importance of the maritime museum.
In the fourth chapter, the historical development, architecture and collections of today's maritime museums are mentioned.
In the fifth chapter, modern maritime museums, which are designed as maritime museums today, are given place, especially by choosing nations with a very long maritime history. These determined naval museums have been examined in terms of form, function and meaning.
In the sixth chapter, which is the last chapter of the thesis, the results obtained on the researched subjects are mentioned.