(Miftâhül-İbade ve Vesîlatü's-Saâde Fil-Fikih Ve'l-İ'tikad Ala Mezhebil-İmami'l-A'zam Ebi Hanife Radiyallahu Anh) Adlı Eserin Tahkiki (Fıkıh ve İnançta İmami Azam Ebu Hanife Radillahuanh Mezhebine Göre İbadetin Anahtarı ve Mutluluğun Aracı) Adlı Eserin Tahkiki
Citation
AL-SAKKA, Abdulkarim, (Miftâhül-İbade ve Vesîlatü's-Saâde Fil-Fikih Ve'l-İ'tikad Ala Mezhebil-İmami'l-A'zam Ebi Hanife Radiyallahu Anh) Adlı Eserin Tahkiki (Fıkıh ve İnançta İmami Azam Ebu Hanife Radillahuanh Mezhebine Göre İbadetin Anahtarı ve Mutluluğun Aracı) Adlı Eserin Tahkiki, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı Temel İslam Bilimleri Arapça Programı,Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2022.Abstract
Yazarın bilgileri :
Molla Hüseyin ibn Iskandar al-Rumi el-Hanafi, H. 1084 yılında vefat etmiş , Allah ona rahmet . etsinFıkıh ve tasavvuf âlimlerinden olup, Osmanlı Devleti âlimlerindendir.Fıkıh ve tefsir üzerine çok sayıda kitabı vardır ve tasnif konusunda çok iyi yeteneği vardı.
Kitapları arasında şunlar bulunmaktadır:el cevharu-minir mecmeul-muhimmati diniyye), (Hanefi Düşünce Okulu'ndaki Dini Misyonların Bileşimi) .
Bu kitap da dahil olmak üzere ve yazara atfedilmesi sabittir. (Al-Alam Al-Zarkali, Cilt 2/233), (Hidaya Al-Arifeen, Cilt 1/323) .
Mahtut bilgileri :
İçinde fıkıh ve inançlardaki tasnifinden bir giriş yapıldı, kitabın girişinde şöyle dedi: (Fıkıh, inançlar ve dini meseleleri içeren girişimi açıklıyordum ama içinde biraz uzun gördüm, bu yüzden onun uzun sayılarından bazılarını kısalttım ve ona güzel bir kolaylaştırma ekledim. Peygamber'in hicretinin bin altmış dört yılında mübarek Zilhicce ayı ve hamd yalnızca Allah'a mahsustur.
Temizlik ve namaz ile sınırlandırılmış, inanç, tevhid ve Cenab-ı Hakk'ın bilgisi ile ilgili bir fasıldan bahsedilmiş ve fıkıh fasılları altında düzenlenmeyen çeşitli konularda bir bölüm ayırmıştır.
Sık sık meydana gelenleri ve mükellefin bilmesi gerekenleri zikretmiş, meseleleri zikrettikten sonra fıkhî faydalardan bahsetmiş, söz ve fiillerde küfre düşmekten ve imanın temelini bozmaktan sakındırmaya çalışmıştır.
Ve onu, (Tenveer al-Absar, Durar al-Hakem, Muniyat al-Musalla, açıklaması, al-Bahr al-Ra'iq, al-Mukhtar ve Multaqa al-Abhar) gibi onaylanmış kitaplardan seçti. ve ibadet fiillerini düzeltmekle ilgili bazı kitaplardan, örneğin: (Gaznevi , Hadiyat İbn el-İmad ve el-Kidani) Ve doktrinin doğru doktrinini açıklamaya özen gösterdi. ve ağırlık kitaplarından alınan fetvalara dayananlar, örneğin: (The Springs, Al-Mujtaba, Al-Sarraj Al-Wahaj, Tuhfat Al-Muluk, Al-Muhat Al-Burhani, Al-Jami` Al-Wajeez , Gerçeklerin Açıklanması ve Sonuç.
Ve kitabın sıradan insanlara uygun olmasına ve bazı meseleleri bilmede ve kitaplardan varlık ihtimalini bilmede ilim talebeleri için bir referans olmasına özen göstermiş, bu yüzden meseleleri kolay ve sade bir şekilde zikretmiş ve bazı konuları düzenlemeye devam edebilir ve konunun kökenine değinebilir ve konuyu tam olarak bilmek isteyenler için referansına atıfta bulunabilir ve bu, sıradan insanın ruhunu bilgi aramaya ve araştırmaya yönlendirmede bir çekirdektir. Kitabın sonunda, ilim öğrenmenin fazileti hakkında bir sûreden bahsetmiş ve üslubuyla bir ibret ve nasihat olması gerektiğini söylemiş ve bundan dolayı: (cenaze namazı sûresini) Kitabın sonunda ve Dua Kitabında bahsetmedi Sonra niyeti ve Yüce Allah'a bağlılığı hakkında bir sonuç belirtti.
El yazması nüshaları :
El yazmasının dört nüshasını buldum :
Birinci nüsha: (64) levhalarında yer alan Reşid Efendi Kütüphanesi.
Üçüncü nüsha: İskenderiye'deki Belediye Kütüphanesi, (54) levhalarında yer almaktadır.
Dördüncü nüsha:: Kahire'deki Üniversite Kütüphanesi, (55) plakada yer almaktadır. Author information:
Mullah Hussein bin Iskandar al-Rumi al-Hanafi, died within the year 1084 A.H., may God have mercy on him.
A jurist, speaker, and scholar of readings, and he is one of the scholars of the Ottoman Empire. He has many books on jurisprudence, creed and intonation, and he has a faculty in classification. Among his books are: (Al-Jawhar al-Munir fi Sharh al-Tanweer), (The Compound of Religious Missions on the Hanafi School of thought), (Jawhar al-Masas Fi Fi Every sane and ignorant person needs it), and also this book, and its attribution to the author is correct as in “Al-Alam Al-Zarkali” vol. 2/233 “Hidiyah al-Arifeen by al-Babani vol. 1/323.”
Book information:
In it he explained an introduction to his classification in jurisprudence and beliefs, and he was limited to purity and prayer, and mentioned a chapter on belief and monotheism, and singled out a chapter on various issues that are not organized under jurisprudence chapters.
He mentioned in it what frequently occurs and what the taxpayer needs to know, and he strives to warn against infidels and disrupts the foundation of faith from the words and actions that may be issued by the taxpayer, and he selected it from the books approved in the doctrine, such as the book “Tanweer al-Absar” and “Durar al-Hakam” and “Muniyat al-Musali” and its explanation, and the clear sea Al-Mukhtar, Multaqa Al-Abhar, and some of the books that dealt with the chapters of worship, such as the Al-Muqaddimah Al-Ghaznawi book, the key to happiness, the gift of Ibn Al-Imad, Al-Kidani, and other books. Al-Sarraj Al-Wahaj, Tuhfat Al-Muluk, Al-Mohit Al-Burhani, Al-Jami` Al-Wajeez, Clarifying the Facts, Summary) and others.
The author was interested in the book that it should be suitable for the common people and beginners, and he was also interested in being a reference for students of knowledge in knowing issues and knowing the reasons for their presence in books, and that it would be a nucleus in guiding the common and the novice in the request towards more knowledge and knowledge of issues, as the author mentioned at the end of the book A chapter on seeking knowledge and its virtues, and he also took care of it in his style, reminding and exhorting, and from that he mentioned the funeral prayer in the chapters at the end of the book, and he mentioned at the end of the book a benefit and then a conclusion in which he spoke about the intention and its devotion to God Almighty.
Manuscript information:
It was based on three manuscript copies of the book, which are:
The first copy: The original of this copy is preserved in Rashid Effendi Library in Kayseri No. ((21511)), and it is located in ((64)) plates .
The second copy: its original is preserved in the municipal library in Alexandria, located in ((54)) panels .
The third copy: its original is preserved in the university library in Cairo, located in ((55)) panels . معلومات المؤلف :
الملا حسين بن إسكندر الرومي الحنفي ، توفي في حدود سنة : ] 1084 ه [ رحمه الله .
فقيه متكلم وعالم بالقراءات ، وهو من علماء الدولة العثمانية ، له العديد من المؤلفات في الفقه والعقيدة
والتجويد ، وله ملكة في التصنيف ، ومن مؤلفاته : )الجوهر المنير في شرح التنوير( ، )مجمع المهمات
الدينية على مذهب السادة الحنفية( ، )جواهر المسائل فيما يحتاج إليه كل عاقل وجاهل( ، ومنها أيضا هذا
الكتاب ، ونسبته إلى المؤلف صحيحة كما في "الأعلام للزركلي "ج 2 / 233 " "هدية العارفين للباباني
ج 1 / 323 . "
معلومات الكتاب :
شرح فيه مقدمة من تصنيفه في الفقه والعقائد ، واقتصر على الطهارة والصلاة ، وذكر بابا في الاعتقاد
والتوحيد ، وأفرد فصلاً في مسائل شتى غير منظومة تحت الأبواب الفقهية .
وذكر فيه مايكثر وقوعه وماتمس حاجة المكلف إلى معرفته ، واجتهد في التنبيه على يوقع في الكفر ويخل
بأصل الإيمان من الألفاظ والأفعال التي قد تصدر من المكلف ، وانتقاه من الكتب المعتمدة في المذهب ، مثل
كتاب تنوير الأبصار ، ودرر الحكام ، ومنية المصلي وشرحها ، والبحر الرائق ، والمختار ، وملتقى الأبحر
، ومن بعض الكتب التي عنيت بأبواب العبادات ، مثل كتاب المقدمة الغزنوية ، ومفتاح السعادة ، وهدية ابن
العماد ، والكيدانية ، وغيرها من الكتب ، واعتنى ببيان الصحيح في المذهب وماعليه الفتوى من بعض كتب
الترجيح ، مثل : )الينابيع ، والمجتبى ، والسراج الوهاج ، وتحفة الملوك ، والمحيط البرهاني ، والجامع
الوجيز ، وتبيين الحقائق ، والخلاصة( وغيرها .
واهتم المؤلف في الكتاب بأن يكون مناسبا للعوام والمبتدئين ، واهتم أيضا بأن يكون مرجعا لطلبة العلم في
معرفة المسائل ومعرفة مظان وجودها في الكتب ، وأن يكون نواة في توجيه العامي والمبتدئ في الطلب
نحو الاستزادة من طلب العلم ومعرفة المسائل ، حيث قد ذكر المؤلف في آخر الكتاب فصلاً في طلب العلم
وفضله ، واعتنى فيه كذلك بأن يكون بأسلوبه مذكراً واعظا ، ومن ذلك أنه ذكر صلاة الجنازة في الفصول
آخر الكتاب ، وذكر في آخر الكتاب فائدة ثم خاتمة تكلم فيها عن النية وإخلاصها لله تعالى .
معلومات المخطوط :
وقد اعتمدت على ثلاث نسخ مخطوطة للكتاب ، وهي :
النسخة الأولى : أصل هذه النسخة محفوظ في مكتبة راشد أفندي في قيصري رقم )) 21511 (( ، عدد
لوحاتها )) 64 (( لوحة .
النسخة الثانية : أصلها محفوظ في مكتبة البلدية بالإسكندرية ، عدد لوحاتها )) 54 (( لوحة .
النسخة الثالثة : أصلها محفوظ في مكتبة الجامعة في القاهرة ، عدد لوحاتها )) 55 (( لوحة .