II. Meşrutiyet Dönemi Dergilerin İktidar-Politik İllüstrasyonları ile Günümüz Dergilerinin İktidar-Politik İllüstrasyonların Karşılaştırılması
Citation
YILDIRIM, Cemile Ağaç, II. Meşrutiyet Dönemi Dergilerin İktidar-Politik İllüstrasyonları ile Günümüz Dergilerinin İktidar-Politik İllüstrasyonların Karşılaştırılması, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Grafik Tasarım Anasanat Dalı Grafik Tasarım Programı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2023.Abstract
“II. Meşrutiyet Dönemi Dergilerin İktidar-Politik İllüstrasyonları ile Günümüz Dergilerinin İktidar-Politik İllüstrasyonların Karşılaştırılması” adlı çalışmada, Türk tarihi içerisinde gelişim ve değişimin önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilebilecek olan Meşrutiyet döneminde dergilerde yayınlanan iktidara yönelik illüstrasyonlarla günümüz politik kaynaklı illüstrasyonların karşılaştırması ve analizi ele alınmıştır. Bu tez çalışmasında, II. Meşrutiyet Dönemi’ndeki sanat dünyasının tarihine, kültürel gelişimine ve değişimine değinilmiştir. II. Meşrutiyet döneminin siyasal ortamı, toplumsal değişimi, kültürel gelişime etkileri ve çalkantılı bir yapının içinde yayın politikalarının belirlenme şekilleri çalışmanın temelini oluşturmaktadır.
Yüzyıllar geçse illüstrasyon anlayışındaki acımasız eleştiriler ve ayrıştırıcı tutum günümüz dergi ve gazetelerinde ki görsellerle benzer bir safta buluşur niteliktedir. Bu tez çalışması ile II. Meşrutiyet dönemi dergilerin iktidara yönelik illüstrasyonları ile günümüz dergilerinin politik nedenli illüstrasyonlarla karşılaştırılması yapılarak, farklı dönemlere ve bugüne ait benzerlikler ve farklılıklar ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırma; çeşitli kitap, makale, yayımlanmış veya yayımlanmamış doktora ve tez çalışmaları, internet yayımları vb. birçok kaynağın taranması sonucunda çizim örnekleri incelenmiş ve değerlendirilmiştir.
Karşılaştırma bölümünde tez çalışmasının tarih sıralamasına binaen, II. Meşrutiyet döneminden bir illüstrasyon, günümüz döneminden bir illüstrasyon çalışması olarak sıralama yapılmıştır.
Sonuç olarak, elde edilen illüstrasyon örnekleri üzerinden yıllara ait, devrin sosyal, siyasal ve kültürel yapısı ile basın faaliyetleri incelenerek karşılaştırılmıştır. Geçmişte iktidara yönelik eleştirel illüstrasyonların farklı dönemlerde ve günümüzde de benzer tekrarlarının yapıldığı belgelerle ortaya konulmuştur. “II. In the study titled “Comparison of the Illustrations of the Constitutional Period Magazines to Power and the Politically-Related Illustrations of Today's Journals”, the comparison and analysis of the illustrations about the power published in the magazines during the Constitutional Period, which can be considered as an important turning point in the development and change in Turkish history, and today's politically based illustrations are discussed. taken. In the study, the culture of humor, II. The world of art in the Second Constitutional Era, its historical and cultural development and change in Ottoman social life was mentioned, and it was evaluated with the point reached today. II. The political environment of the Constitutional Monarchy period, its social change, its effects on cultural development, and the way in which broadcasting policies were determined in a turbulent structure constitute the basis of the study.
Although centuries have passed, the ruthless criticism and discriminating attitude in the understanding of illustration are in a similar way with the visuals in today's magazines and newspapers.
With this thesis, II. By comparing the illustrations of the Meşrutiyet period magazines with the political illustrations of today's magazines, the similarities and differences of different periods and today have been tried to be revealed. Research; various books, articles, published or unpublished doctoral and dissertation studies, internet publications, etc. As a result of scanning many sources, the samples were examined and evaluated using the qualitative research method.
As a result, comparisons were made by examining the social, political and cultural structure of the period and the press activities through the illustration samples obtained, and it was revealed with the documents that similar repetitions of critical drawings towards power are still made today.