من أحكام الطهارة في أزمنة انتشار أوبئة العدوى
Künye
HÜSEYNÎ, Velid. "من أحكام الطهارة في أزمنة انتشار أوبئة العدوى". Mecelletü Külliyyeti’l-Ulumi’l-İslamiyye, 6 (2022): 108-143.Özet
اعتنى الإسامُ بالطهارة عنايةً بالغةً، لذلك امتاز الإنسان المسلمُ بأنَّه أنظفُ من غيره، وامتاز ل
المجتمعُ المسلم بأنَّه أطهرُ المجتمعات. فالمسلم يحتاج الطهارةَ ليستقيم دينُه، فكثيرٌ من عباداته
لا تصحُّ بغيرها.
ولا تقتصر الطهارةُ على الحيِّ؛ بل يستمرُّ الوجوبُ حتَّى بعد الموت.
وللطهارة أحكامٌ في حال الاختيار، وأحكامٌ في حال الضرورات، حتى كانت الطهارةُ بابًا
واسعًا من أبواب الفقه، وهي ضمن أوسع أبوابِه، وهذا يدلُّ على اعتناء الإسام بهذا المبدأ ل
السامي.
وقد اخترت ثاثَ مسائلَ تتعلَّق بالطهارة في أزمنة انتشار العدوى، وهي: حكمُ الوضوء لمن ل
أُلزم بارتداء بدلة الوقاية، من الأطبَّاء ونحوِهم مدَّةً طويلةً، وحكم تغسيلِ الميِّت إذا كان فيه مرضٌ
معدٍ قد ينتقل للذي يُغسِّل الميِّتَ، وحكم استعمالِ الكحول في التعقيم. İslam temizliğe büyük özen gösterdiğinden, Müslüman insan diğerlerinden daha temiz olmakla, Müslüman toplum ise toplumların en safı olmakla ayırt edilmiştir. Bir Müslümanın dinini doğru kılmak için temizliğe ihtiyacı vardır, bu yüzden yaptığı ibadetlerin çoğu başkaları için geçerli değildir.
Arınma dirilikle sınırlı değildir, ölümden sonra bile farzdır.
Saflığın, tercih halinde hükümler, zaruret halinde hükümler vardır, öyle ki saflık, fıkıh sûrelerinin geniş bir sûresiydi ve sûrelerinin en genişlerinden biridir ve bu, İslâm’ın bu yüce âdeti gözettiğini gösterir. prensip.
Enfeksiyonun yayıldığı zamanlarda arınma ile ilgili üç hususu seçtim: Uzun süre koruyucu elbise giymek zorunda olanların, doktorlardan ve benzerlerinden abdest alma hükmü. Ve ölüyü yıkayan kişiye bulaşabilecek bulaşıcı bir hastalık varsa ölüyü yıkamanın hükmü ve sterilizasyon için alkol kullanılmasının hükmü. Islam took great care of purity, which is why the Muslim person was distinguished for being cleaner than others, and the Muslim community was distinguished for being the purest of societies. A Muslim needs purity to make his religion upright, so many of his worships are not valid with others
Purification is not limited to the living, but remains obligatory even after death
Purity has provisions in the case of choice, and provisions in the case of necessities, so that purity was a broad chapter of the chapters of jurisprudence, and it is among the broadest of its chapters, and this indicates that Islam takes care of this lofty principle.
I have chosen three issues related to purification in times of spread of infection, which are: The ruling on ablution for those who are required to wear a protective suit, from doctors and the like for a long time. And the ruling on washing the dead if there is a contagious disease that may be transmitted to the one who washes the dead, and the ruling on using alcohol for sterilization.