Geleneksel Türk Mutfağı ve Lamii Çelebi'nin Ferhad ile Şirin Mesnevisinde Bahsettiği Yiyecek ve İçecekler
Citation
ESİR, Hasan Ali. "Geleneksel Türk Mutfağı ve Lâmiî Çelebi'nin Ferhâd ile Şîrîn Mesnevîsinde Bahsettiği Yiyecek ve İçecekler." İlmî Araştırmalar : Dil, Edebiyat, Tarih İncelemeleri, 21 (2006): 121-134.Abstract
XVI. yüzyıl şairlerinden Bursalı Lâmiî Çelebi'nin Ferhâd ile Şîrîn mesnevisinde zengin tasvir bölümleri bulunmaktadır. Bunlar arasında o dönemdeki Türk mutfağına ait bazı yiyecek ve içecek tasvirleri de yer almaktadır. Bu yiyecek ve içecekler Türk mutfağının bugün olduğu gibi, geçmişte de zengin çeşitlerinin olduğuna dair bir fikir vermesi bakımından mühimdir. Makalede Geleneksel Türk mutfağı hakkında bilgiler verildi ve bu bilgilerle Lâmiî Çelebi'nin eserinde geçen yiyecek ve içecekler ilişkilendirildi. Bütün bunlar bir sonuçla değerlendirildi.
In Ferhâd and Shîrîn mathnawi written by Lâmiî Chelebi of Bursa, a XVlth century poet, there are rich depictions of Turkish kitchen. Among these depictions, we see foods and drinks still used in contemporary Turkish kitchen. These foods and drinks give us an idea about the richness of Turkish kitchen in the past. in this article, we tried to make a connection between traditional Turkish kitchen and the foods amd drinks cited in the Lâmiî Chelebi's work.