Türk Şiirinde Folklora Dönüşte Meyve: Cahit Külebi ve Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun Şiirlerinde Meyve İmgesinin Kullanılması
Künye
ÇONOĞLU, Salim. "Türk Şiirinde Folklora Dönüşte Meyve: Cahit Külebi ve Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun Şiirlerinde Meyve İmgesinin Kullanılması." İlmî Araştırmalar : Dil, Edebiyat, Tarih İncelemeleri, 22 (2006): 51-64.Özet
Türkçe, özellikle Milli Edebiyat sanatçılarının başlattıkları Yeni Lisan hareketi ile kendi kimliğine doğru olan yolculuğuna bilinçli bir yön verir. Bir anlamda büyük bir değişimi ifade eden bu hareketin bir başka yönü de, millî değerlere yeniden dönüşü ve bununla birlikte uzun müddettir unutulmuş olan Anadolu coğrafyasının yeniden keşfedilişine zemin hazırlamış olmasıdır. Özellikle Cumhuriyetten sonra Anadolu, şiire, romana, tiyatroya konu olmaya başlar. Bu makalede de Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde folklora dönüşte meyve imgesi, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Cahit Külebi'nin şiirlerinden yola çıkılarak ortaya konulmaktadır.
Turkish started to gain its own identity by new language movement started by the national literature poets. In some ways, this movement expressed a change and transformatian of the language; at the same time it paved the road to revive the national values and reinvent the Anatolian culture that had been forgotten for a long time. Especially, Anatolia has become the subject matter of poems, novels and theatrical performances after the Republican Revolution. In this paper, fruit image in the Turkish folkloric is studied in the poems of Bedri Rahmi Eyüboğlu and Cahit Külebi during the Republic era.
Bağlantı
http://dergi.fsm.edu.tr/index.php/iadeti/article/view/543/565https://hdl.handle.net/11352/1707