Osmanlı/Türk evi mekan kurgusunu modern konut mimarisinde okumak : (Wright, Corbusier, Eldem ve Cansever’in konutları)
Citation
BURKUT Emine Banu, Osmanlı/Türk evi mekan kurgusunu modern konut mimarisinde okumak : (Wright, Corbusier, Eldem ve Cansever’in konutları), Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2014.Abstract
‘‘Osmanlı/Türk Evi Mekân KurgusunuModern Konut MimarisindeOkumak (Wright, Corbusier, Eldem ve Cansever’in Konutları) isimli bu çalışma Osmanlı/Türk evi mekân kurgusunun incelenerek, kullanıcıların istek ve gereksinimleri doğrultusunda yüzyıllar boyunca nasıl değişip geliştiğini ve erken dönem 20.yy modern konut mimarlığına nasıl taşındığının bir araştırmasıdır. Çalışmada ele alınan konut yapıları karşılaştırarak birbirleri ile olan benzerlikleri, varsa farklılıkları ortaya çıkarılıp örneklerle somutlaştırılmıştır.
Bu tez çalışmasında başlangıçta Osmanlı/Türk evi kavramı, biçimsel ve mekânsal özellikleri incelenmiştir. Araştırmanın odak noktasını oluşturan mekân kavramı ve kurgusu hakkında tespitler yapılmıştır. Osmanlı/Türk Evi’nde her türlü ihtiyaca cevap veren ve en önemli birim olan ‘‘oda’’ ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Tez kapsamında incelenen modern mimarlar Wright, Corbusier, Eldem ve Cansever’dir. Osmanlı/Türk Evi ve modern konut mimarisi tasarım yaklaşımlarındaki benzerlikler hipotez olarak ortaya konulmuştur. Hipotezi desteklemek için seçilen modern mimarların konut tasarımları üzerinden örneklerle karşılaştırmalı analiz yapılarak gösterdikleri benzerlikler ve farklılıklar ortaya konulmuştur.
Bu tez kapsamında birinci bölümde tezin amacı, kapsamı, materyal ve metodu hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca literatür araştırmasında ulaşılan kaynaklar ve içerikleri hakkında detaylı bilgi verilmiştir.
İkinci bölümde ise Osmanlı/Türk Evi kavramı, biçimsel ve mekânsal özellikleri plan, kesit ve kütle özellikleri detaylı incelenmiştir.
Üçüncü bölümde Osmanlı/Türk Evi’nde mekân kavramı, kurgusu ile birlikte her türlü ihtiyaca cevap veren ve en önemli birim olan oda ve sofa ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır.
Dördüncü bölümde modern mimari ve modern konut incelenerek, tez kapsamında incelenen modern mimarlar Wright, Corbusier, Eldem ve Cansever’nin konutları örneğinde ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. İncelenen örnek konutlarda Osmanlı/Türk Evi ile benzerliklerini belirten görüş, yorum ve kaynaklar incelenerekseçilen örnekler üzerinden değerlendirmeye gidilmiştir.
Beşinci bölümde seçilen mimarların mekân tasarım kurgularındaki benzerlikler ve farklılıklar maddeler halinde ortaya konulmuştur.
Altıncı bölümde ise değerlendirme yapılarak sonuca ulaşılmıştır.
This study titled "Reading Ottoman / Turkish House Space Installation in Modern Residential Housing Architecture" (Houses of Wright, Corbusier, Eldem and Cansever) is a research of how Ottoman / Turkish House Space Installation have been changed and developed in accordance with the demands and requirements of users and evolved into residential architecture in early 20th century by examining the structure of this installation. The residential structures in the study have been compared with each other and similarities and differences, if any, were objectified by examples.
The formal and spatial characteristics of the concept of the Ottoman / Turkish House in the beginning of this thesis study. The concept and installation of space that constitutes the focal point of the study have been identified. The most important unit and one which responds to all kinds of demands in Ottoman / Turkish house, "the room", has been dealt in a very detailed manner. The modern architects examined within the scope of the thesis are Wright, Corbusier, Eldem and Cansever. Similarities between the design approaches of Ottoman / Turkish House and modern residential architecture have been revealed as hypotheses. Similarities and differences between the modern architects who had been chosen in order to support the hypothesis have been revealed as a result of conducting comparative analyses based and focused on their residential housing designs.
Within the scope of this thesis, in the first chapter, information has been provided about the purpose, scope, materials and method of this thesis. In addition, detailed information about contents of the references which have been accessed as a result of literature research has been provided.
In the second chapter, the concept of Ottoman / Turkish House, the formal and spatial characteristics of these houses and sectional and mass properties have been examined in a detailed manner.
In the third chapter, the concept of space of the Ottoman / Turkish House and the room, most important unit which responds to all kinds of demands due to its installation and design and sofa have been dealt in a detailed manner.
In the fourth chapter, the houses of Wright, Corbusier, Eldem and Cansever who are all modern architects were examined within the scope of the thesis were dealt in a detailed manner by examining modern architecture and modern housing. The opinion which states the similarities between the sample houses examined and the Ottoman / Turkish House has been assessed through the samples selected by examining comments and references.
In the fifth chapter, similarities and differences between space design and installations of architects who had been chosen were itemized.In the sixth chapter, the evaluation has been made and the results have been achieved.