İznik Hisardere Köyü’nde Kırsal Mimarinin Korunması ve Sürdürülebilirliği
Künye
ÇAKAN, Münire Rumeysa, İznik Hisardere Köyü’nde Kırsal Mimarinin Korunması ve Sürdürülebilirliği, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2019.Özet
Kültürel peyzaj alanları, dünyada kırsal alanlarda kısıtlı imkânlar ile ortaya çıkmış belirli bir yaşam kültürünü sunan alanlardır. Kaybolma riski altında bulunan kırsal alanlardaki tarihi yapıların için koruması çalışmaları 20. yüzyılda başlamıştır. Dünyada ve Türkiye’de kırsal mimarinin korunması ve sürdürülebilmesi için çalışmalar yapılmaktadır.
İznik, tarihi kent dokusunun yanı sıra kırsal alanlarında büyük ölçüde mimari mirasa sahip bir şehirdir. Yerlilerin ve göçmenlerin oluşturduğu kozmopolit nüfus dokusu, köylerde çok çeşitli yapıların inşa edilmesine ortam hazırlamıştır. Yaşam faaliyetlerinin ve üretimin kır dokusuna yansımalarını köylerde görülmektedir.
Hisardere Köyü, ahşap ve kerpiç malzeme kullanımı ile geleneksel tekniklerle inşa edilen yapılardan meydana gelmektedir. Fakat günümüzde geleneksel dokusunu kaybetmek üzere olan bir kırsal yerleşimdir. Yapılan belgeleme ve analiz çalışmalarının verimli olabilmesi için Hisardere Köyü için koruma planı hazırlanması gerekmektedir. Bu plan için oluşturulan taslak, köyün çevresel ve sosyal sürdürülebilirliğine katkı sağlaması amacıyla yapılmıştır. Cultural landscapes areas represent a specific life culture that has emerged with limited opportunities in rural areas in the world. The conservation studies for historical buildings in rural areas at risk of disappearance began in the 20th century. The studies is being done for the conservation and sustainability of rural architecture in the World and Turkey.
Besides being a historical city, İznik is a city with a great architectural heritage in its rural areas. The cosmopolitan population of the locals and immigrants has created an environment for the construction of a wide variety of structures in the villages. The reflections of life activities and production on rural areas are clearly seen in villages.
The village of Hisardere is composed of buildings constructed with traditional techniques using wood and adobe materials. But today it is a rural settlement that is about to lose its traditional texture. For the documentation and analysis studies to be efficient, a conservation plan for Hisardere Village should be prepared. The draft for this plan is intended to contribute to the environmental and social sustainability of the village.