Ahzâb Süresi Işığında Hz. Peygamber'in Aile Hayatı
Citation
KARAHÜSEYİNOĞLU, Şule Meryem, Ahzâb Süresi Işığında Hz. Peygamber'in Aile Hayatı, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2019.Abstract
Bu tezde, Ahzâb sûresinde Hz. Peygamber'in aile hayatıyla ilgili üç grup ayet tefsir, hadis ve siyer kaynaklarına müracaat edilerek ele alınıp tahlil edilmeye çalışılmıştır.
Ahzâb sûresinde Hz. Peygamber'in aile hayatıyla ilgili âyetlerin ışığında gerçekleştirilen bu çalışmada, onun aile hayatının nübüvvet merkezli olduğu, onun aile hayatına vahyin müdahale ettiği, Hz. Peygamberin aile hayatındaki beşerî vasfının, ashabın ve diğer insanların aile hayatından önemli farklılıklar arz ettiği konusu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda bu çalışma üç ana konuyu ele almaktadır. Birinci konu, Hz. Peygamber’in Hz. Zeynep ile evliliği ve bu evlilikte vahyin rolü; ikinci konu, dünyevî talepleri ve nübüvvet makamının gerekleri arasında Hz. Peygamberin eşlerinin konumu; üçüncü konu ise, Hz. Peygamberin evliliklerinde nübüvvet makamına has hükümler ve onun ümmetine önceliği ve öncülüğü meselesidir.
Bu tezde, Hz. Peygamberin aile hayatındaki uygulamalarının önemli bir kısmının beşerî ve nefsânî arzulardan uzak ve doğrudan vahiyle belirlendiği; Hz. Peygamber’e bu farklı uygulamaları dolayısıyla saygı göstermenin zorunluluğu ve itiraz etmeme gerekliliği üzerinde durulmuş, ona herhangi bir insan gibi bakarak itiraz etmenin Allah’ın emirlerine itiraz ve Resûl’üne eziyet anlamına geldiği ortaya konulmaya çalışılmıştır. The thesis focuses on examining three groups of verses in Al Ahzab surah concerning the family life of the Prophet Muhammad (peace be upon him) by reference to modern and classic interpretation, Sirah, and history resources. In light of the verses dealing with Prophet Muhammad (PBUH) family life, I analyze the centrality of ‘Prophethood’ in Hz. Muhammad’s life, his characterization as an ‘informer’ and the difference between his companions’ personal lives and his own. Accordingly, this work is divided into three parts. The first is the role of revelation in his marriage to Hz. Zeinab; the second is Prophet Muhammad’s wives between worldly demands and requirements of the Prophetic position; and the third is concerned with special laws applying to Prophet Muhammad’s marriages. The thesis concludes that Prophet Muhammad’s multiple marriages have resulted from worldly pursuits, highlights the necessity of showing respect and non-objection, and asserts that expressing objection to his family life, by means of comparison to other human beings, represents an objection to the judgement of Allah and a persecution of the Prophet (PBUH).