Yeme Tutumları, Duygusal Yeme, Farkındalıkla Yeme ve Ortoreksiyanın Metakognisyonlar Açısından İncelenmesi
Künye
ALTINOK, Mervenur, Yeme Tutumları, Duygusal Yeme, Farkındalıkla Yeme ve Ortoreksiyanın Metakognisyonlar Açısından İncelenmesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Psikoloji Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2020.Özet
Bu çalışmanın amacı bireylerin yeme tutumları, duygusal yeme, yeme
farkındalığı ve ortoreksiya eğilimlerinin düşüncelere yönelik olumlu inanç,
düşüncelerin kontrol edilemezliği, bilişsel güven, bilişsel farkındalık ve düşünceleri
kontrol ihtiyacı metakognisyon faktörleri açısından cinsiyet, medeni durum, eğitim
durumu, yaş gibi sosyodemografik değişken gruplarında incelenmesidir. Araştırma
542 katılımcıyla, Yeme Tutumları Testi (YTT-40), Üstbiliş Ölçeği, Hollanda Yeme
Davranışı Anketi (DEBQ), Yeme Farkındalığı Ölçeği ve Ortoreksiya Ölçeği
kullanılarak yapılmıştır. Bireylerin yeme tutumlarının, duygusal yemelerinin,
farkındalıkla yemelerinin ve ortoreksiya eğilimlerinin metakognisyonlar ve alt
boyutları açısından yordanması için yapılan çoklu doğrusal regresyon analizi
sonucunda, metakognisyonların yeme tutumları, duygusal yeme, kısıtlayıcı yeme,
dışsal yeme, farkındalıkla yeme ve ortoreksiyayı yordadığı görülmüştür. Düşüncelere
yönelik olumlu inanç ve düşüncelerin kontrol edilemezliği inancının yeme
tutumlarını; olumlu inanç, bilişsel güven ve düşünceleri kontrolün duygusal yemeyi;
düşüncelerin kontrol edilemezliği, bilişsel farkındalık ve düşünceleri kontrol
ihtiyacının yeme farkındalığını; düşünceleri kontrol ihtiyacı ve düşüncelere yönelik
olumlu inancın ortoreksiyayı yordadığı görülmüştür. Yordama oranları tüm
ölçeklerde “geçmişte yeme ile ilişkili psikolojik destek alanlar” grubunda geçmişte
yeme ile ilgili herhangi bir psikolojik destek almayanlara göre yüksek bulunmuştur. The aim of this study was to examine the metacognitions such as positive
belief about thoughts, negative belief about the controllability of thoughts, cognitive
confidence, cognitive self consciousness and need for controlling thoughts effecting
eating attitudes, emotional eating, awareness of eating and orthorexia of participants
in terms of sociodemographic variables such as gender, age, marital and educational
status. The participants consisted of 542 people. The instruments used was The
Eating Attitudes Test (EAT), the Metacognition Questionnaire (MCQ-30), the Dutch
Eating Behavior Questionnaire (DEBQ), the Mindful Eating Questionnaire (MEQ)
and the Orto-11 Scale. Multiple linear regression analysis conducted to determine
whether metacognitions and the subdimentions predicted eating attidues, emotional
eating, mindful eating and orthorexia. The results showed that metacognitons
predicted eating attitudes, emotional eating, restrained eating, external eating,
mindful eating and orthorexia. It was found that positive beliefs about thoughts and
negative beliefs about the controllability of thoughts effected eating attitudes;
positive belief, cognitive confidence, control of thoughts and need for controlling
thoughts effected emotional eating; negative beliefs about the controllability of
thoughts, cognitive self consciousness and need for controlling thoughts effected
mindful eating; need for controlling thoughts and positive belief about thoughts
effected orthorexia. According to the results of analysis, prediction rates of
metacognition subscales were higher in the groups where people received
psychological support related to eating in the past.