5-6 Yaş Çocuklarının ve Ailelerinin Doğru Beslenme Davranışlarına Yönelik Farkındalıklarının İncelenmesi
Citation
KIDİL, Zeynep, 5-6 Yaş Çocuklarının ve Ailelerinin Doğru Beslenme Davranışlarına Yönelik Farkındalıklarının İncelenmesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Temel Eğitim Anabilim Dalı Okul Öncesi Eğitim Programı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2021.Abstract
Bu çalışma, okul öncesi dönem 5-6 yaş çocukların doğru beslenme
farkındalıklarının incelenmesi, çocukların en çok tükettiği besin grubunun
belirlenmesi, tükettikleri besinlerin yeterli ve dengeli beslenmeye uygun olup olmadığı
hakkında bilgi edinilmesi ve bunların incelenmesi amacıyla yapılmaktadır. Nitel bir
araştırma olarak tasarlanan bu çalışmada amaçlı örnekleme yöntemlerinden, ölçüt
örnekleme kullanılmıştır. Araştırma 2019-2020 eğitim-öğretim yılında İstanbul İl
Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne bağlı özel bir gündüz bakımevinde eğitim almakta
olan beş-altı yaş grubuna devam eden 20 çocuk ve 12 ebeveyn ile gerçekleştirilmiştir.
Çocukların doğru beslenmeye yönelik farkındalıklarını ortaya çıkarmak amacıyla veri
toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ‘’Süper Dedektif’’ görüşme
formu, ‘’Aile Bilgi Formu’’, ‘’Aile Soruları Görüşme Formu’’ ve ‘’Resimli Anket
Formu’’ kullanılmıştır. Çocuklarla ve ebeveynlerle yapılan birebir görüşmeler
sonucunda elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Yapılan
analizler sonucunda çocukların beslenmeyi sağlıklı beslenme, sevdikleri besinler,
sevmedikleri besinler, az ya da çok yemek yeme, alışverişte besin seçimleri, sağlıklı
ve sağlıksız yiyecekler, ile ilişkilendirdikleri belirlenmiştir. Çocukların beslenmeyi
farklı kategoriler oluşturarak algıladıkları ve ailelerin de çocukların beslenme
bilgilerinin oluşumunda etkileri olduğu ortaya konmuştur. This study is carried out in order to examine the correct nutrition awareness of
preschool children aged 5-6, to determine the food group that children consume most,
to obtain information about whether the foods they consume are suitable for adequate
and balanced nutrition and to examine them. In this study, which was designed as a
qualitative research, criterion sampling, one of the purposeful sampling methods, was
used. The research was carried out with 20 children and 12 parents in the five-six age
group who are studying in a private day care center affiliated to the Istanbul Provincial
Directorate of Social Services in the 2019-2020 academic year. "Super Detective"
interview form, "Family Information Form", "Family Questions Interview Form" and
"Picture Questionnaire Form" developed by the researcher were used as data collection
tools to reveal children's awareness of proper nutrition. The data obtained as a result
of one-to-one interviews with children and parents were analyzed by descriptive
analysis method. As a result of the analyzes, it was determined that children associate
nutrition with healthy eating, foods they like, foods they dislike, eating less or more,
food choices in shopping, healthy and unhealthy foods. In summary, it has been
revealed that children perceive nutrition by creating different categories and that
families have an impact on the formation of children's nutritional knowledge.