İslam İktisadı ve Toplumdaki Yoksulluğu Giderme İşlevselliği
Citation
ZUKHUROV, Mukhammad, İslam İktisadı ve Toplumdaki Yoksulluğu Giderme İşlevselliği, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı Temel İslam Bilimleri Programı,Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2022.Abstract
“İslam İktisadı ve Toplumdaki Yoksulluğu Giderme İşlevselliği” başlıklı bu çalışmamızda temel amaç yüce İslam dininin ekonomiye olan ilgi ve katkısını, iktisat düşüncesini, iktisadi işlemler ve yöntemlerle ilgili hassasiyetini, İslam iktisadının temellerini ve özelliklerini, fıkhi, felsefî ve ahlâkî yönlerini; mal, mülkiyet, para anlayışını, zekât müessesesi ve finansal varlıklar konularını ele almaktır. Ayrıca İslam’ın yoksullukla mücadelesini, yoksulluğun insanlık toplumundaki yıkıcı etkilerini gidermedeki işlevselliğiniKurân, sünnet ve fıkıh ışığında yeni bir bakışla vurgulamaktır. İslam iktisadının toplumdaki yoksulluğun ortadan kaldırılmasında önemli bir imkân olduğu fikri de bu çalışmada işlenecek konular arasındadır.
Günümüzde İslam iktisadına karşı duyarsızlık söz konusu olsa da bu çalışmada İslam iktisadının günümüzde uygulanabilirliği gösterilip insanlığın ekonomik problemlerin çıkmazından kurtarılması için bir umut ışığı olduğu ele alınmıştır. Bu araştırmada İslam ümmetinin İslami iktisat düşüncesini geliştirmesi için gerekli olan konulara değinilmiş ve bu konuların iktisadi bir temelde ele alınmasının imkânı hakkında bilgiler verilmiştir. Ahkâm ayetleri ve hadis kaynaklarındaki ilgili kısımlar esas alınmış ve ekonomi temelli yazılmış fıkhi kaynaklara da başvurularak ekonomi konusundaki temel esaslar belirlenmeye ve mümkün olduğu kadar ekonomiyle ilgili çağdaş meselelere değinilerek konu tahlil edilmeye çalışılmıştır.Terimler olduğu gibi kullanılmış olup tez boyunca anlaşılabilir bir dil kullanılmaya gayret edilmiştir. The main purpose of this study, titled "Islamic Economics and Its Functionality in Eradicating Poverty in Society" is to examine the interest and contribution of the supreme religion of Islam to the economy, its sensitivity to economic thought, economic transactions and methods, the foundations and characteristics of Islamic economics, its jurisprudence, philosophical and moral aspects, property, ownership, understanding of money, the institution of zakat and financial assets. Therefore, the study emphasizes Islam's functionality in combating poverty and eradicating its devastating effects on society from a new perspective based on the Qur'an, Sunnah, and fiqh. The idea that Islamic economics is an important opportunity to eradicate poverty in society is also among the topics to be covered in this study.
Although there is a lack of recognition of Islamic economics today, this study demonstrates its value and importance and so discusses how it can save humanity from the impasse of economic problems. In this research, the issues that are necessary for the Islamic ummah to develop Islamic economic thought are mentioned and information is given about the possibility of dealing with these issues on an economic basis. In this study, the verses of ahkam and the relevant parts in hadith sources were taken as a basis, and the basic principles on the economy were attempted to be determined by referring to Fiqh sources written based on economy, and the subject was intended to be analysed by referring to contemporary economic issues as much as possible. The terms are used as they are, and an effort has been made to use an understandable language throughout the thesis.