Kütahya Çiniciliğinde Sıtkı (Olçar) Usta
Künye
ERDEM, Alper, Kütahya Çiniciliğinde Sıtkı (Olçar) Usta, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Geleneksel Türk Sanatları Anasanat Dalı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2019.Özet
Günümüzde çini sanatı denilince aklımıza birkaç isim gelir sadece. Hepsi de isim olarak tanınan sanatçılar ya da tasarımcılardır. Çini sanatını biraz bilenlerin bile ilk aklına gelen büyüklerden biridir Sıtkı Usta. Çinilerinde farklı bir tad ve doku vardır. Yüzlerce çini eseri içinde onun yaptıklarını kolayca seçebilirsiniz.
Çiniciliğin merkezlerinden biri olan Kütahya'da gelenekselin dışına çıkanlara iyi gözle bakılmasa da o sıradan olmadı, hep yeniliklerin ve yapılmayanın peşinde koştu. Kendisine ve sanatına sürekli bir hareket kazandırdı. Farklı dokunuşu, farklı bakış açısıyla kendi tarzını oluşturdu ve tüm Dünya’da tanındı. Dünyaca ünlü Çini Sanatçısı Sıtkı Olçar, herkesin bildiği adıyla Sıtkı Usta oldu.
UNESCO'nun Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü alan ender sanatçılardan, Kültürel ve folklorik hizmetlerinin dışında yaşadığı bölgenin insanlarına yararlı olmak için çeşitli etkinlikler yapan biri. Yurtiçi ve yurtdışında açtığı sayısız sergide sadece kendi adından ve eserlerinden söz ettirmeyip geldiği, yaşadığı ve ona ilham veren tarihi coğrafyayı da sürekli anlatan biri. Çinicilik ve seramik alanında çalışmalarını, sanatından ödün vermeden sürdürdü. Gerçek sanatçı kimliğinin yanı sıra popüler bir isim de oldu bu alanlarda. Antik desen ve formları uyguladığı çinicilik çalışmalarında, İznik ve Kütahya örneklerini ele alarak yeni biçim ve Öz arayışına yöneldi.
“Kütahya Çiniciliğinde Sıtkı (Olçar) Usta” isimli bu tezde Sıtkı Usta’nın bütün bu özelliklerinin yanı sıra, çok sevdiği şehir Kütahya’da ki çiniciliğe olan etkisi incelenmiştir. Today, when we say tile art, we have a few names. All are artists or designers known as names. Sıtkı Usta is one of the big ones who comes to mind even the ones who know some of the art of tile. Tiles have a different taste and texture. Hundreds of tiles in his work you can easily choose.
In Kütahya, which is one of the centers of ceramics, it was not ordinary, but it always ran in the pursuit of innovations and what is not. He gave himself and his art a constant movement. The different touch created his own style from a different perspective and was recognized all over the world. Sıtkı Olçar, the world-renowned Tile Artist, became Sıtkı Usta in the name of everyone.
One of the rare artists who received UNESCO's Living Human Treasure award, he is involved in various activities to be beneficial to the people of the region where he lives outside his cultural and folkloric services. In the numerous exhibitions he opened both in Turkey and World he is constantly talking about the historical geography, where he lives, lives and inspires him not to mention his name and his works
He continued his work in the field of ceramics and ceramics without compromising his art. It was a popular name as well as a real artist identity in these areas. In his works which he made using ancient patterns and forms, he focused on İznik and Kütahya samples and he started to seek new form and Self.
In this thesis titled “ Master Sıtkı (Olçar) Usta in Kütahya Tile” In addition to all these features of Sıtkı Usta, the influence of his beloved town on tile making in Kütahya was examined.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11352/2930Koleksiyonlar
İlgili Öğeler
Başlık, yazar, küratör ve konuya göre gösterilen ilgili öğeler.
-
Kütahya Paşamsultan Mahallesi Kütahya Konağı Restorasyon Önerisi
Ebeoğlu, Elif (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)19.yüzyılın ikinci yarısına tarihlenen inşası ile Kütahya Konağı, Kütahya İli, Paşamsultan Mahallesi’nde yer almaktadır. Çalışma kapsamında konağın rölövesinin çizilmesi, restitüsyon önerilerinin geliştirilmesi ve ... -
Kütahya-Merkez Balıklı Tekkesi Restorasyon Projesi
Eren, İ. Fatma (Vakıflar Genel Müdürlüğü, 1993)[No Abstract Available] -
Kütahya-Simav çevresi Erken Cumhuriyet Dönemi eğitim yapıları ve Gökçeler Köyü İlkokulu koruma projesi
Çalbay, Özgün (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017)Erken Cumhuriyet dönemi, Kurtuluş mücadelesini kazanan bir ülkenin, milli birlik düşüncesi etrafında yeniden yapılanma, her alanda yenilenme girişimleri ile özveriyle işlenen bir dönem olarak karşımıza çıkar. Bu dönem ...