• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@FSM Vakıf
  • Enstitüler / Institutes
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Institute of Postgraduate Education
  • Öğe Göster
  •   DSpace@FSM Vakıf
  • Enstitüler / Institutes
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Institute of Postgraduate Education
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Tâlikîzâde Mehmed Subhî’nin Gürcistan Seferi Tarihçesi (Tahlil ve Metin)

Thumbnail

Göster/Aç

Tez (7.763Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2021

Yazar

Yıldız, Kenan

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

YILDIZ, Kenan, Tâlikîzâde Mehmed Subhî’nin Gürcistan Seferi Tarihçesi (Tahlil ve Metin), Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı Tarih Programı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2021.

Özet

Bilindiği üzere 16. yüzyıl Osmanlı için seferlerle ve uzun savaşlarla geçmiştir. Bu yüzyılın çeşitli zaman dilimlerinde doğuda hem Safevîlerle hem de Gürcülerle birçok kez karşı karşıya gelinmiştir. Bu savaşların en yoğun olduğu dönemlerden biri de 1578-1590 yılları arasıdır. Bu savaş dönemi tarih yazıcılığına da yansımıştır. Birçok müverrih bu yıllar arasındaki savaşlara bizzat katılmış, yaşadıklarını kaleme almıştır. Bu kişilerden biri de Tâlikîzâde Mehmed Subhî’dir. Ferhad Paşa’nın 1583 ve 1584 yıllarını kapsayan doğu seferinde bizzat bulunmuş, eserini yaşadıklarından yola çıkarak yazmıştır. Gürcistan Seferi Tarihçesi sefer hakkında günümüze ulaşmış nadir eserlerden biridir. Bu da eserin değerini bir hayli arttırmaktadır. Tâlikîzâde, eserinde sadece bu seferden ve savaşlardan bahsetmemiştir. O, bununla birlikte anlattığı olayları güçlendirmek adına Safevî şahlarından, emirlerinden, çeşitli kademelerdeki Osmanlı devlet adamlarından ve Gürcü prensleri ve hanları başta olmak üzere bölgedeki şehirlerden ve kalelerden de söz etmiştir. Buna ek olarak bölgede yaşayan topluluklar hakkında da hiçbir kaynakta bulunmayan kimi bilgileri de bu eserde görmekteyiz.
 
As it is known, the 16th century passed with expeditions and long wars for the Ottoman Empire. In various time periods of this century, Ottomans fought against both Safavids and Georgians many times in the east. One of the most intense periods of these wars is between 1578-1590. This war period is also reflected in historiography. Many muverrih (historian) personally participated in the wars during these years and wrote down their own experiences. Tâlikîzâde Mehmed Subhî is one of them is. He personally participated in the Ferhad Pasha’s eastern campaign in 1583 and 1584 and wrote his work based on his experiences. The work called The History of the Georgian Campaign/ Gürcistan Seferi Tarihçesi is one of the rare sources about the campaign. This also makes the work more valuable. Tâlikîzâde not only mentioned this capaign and wars in his work but he also dealt with the cities and castles in the region, especially the Safavid Shahs, Emirs, Ottoman statesmen at various levels and Georgian Princes and Khans in order to strengthen the events he narated. In addition, this work gives some information about the communities living in the region, which is not found in any source.
 

Bağlantı

https://hdl.handle.net/11352/3901

Koleksiyonlar

  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Institute of Postgraduate Education [840]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@FSM

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber || Kütüphane || FSM Vakıf Üniversitesi || OAI-PMH ||

FSM Vakıf Üniversitesi, İstanbul, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
FSM Vakıf Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@FSM:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.