Değersizlik Temel İnancı ve Öz Eleştirel Ruminasyon İlişkisinde Narsisistik ve Borderline Kişilik Bozukluğu Eğilimlerinin Aracı Rolü

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Association for Clinical Psychology Research

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Yeni bir kavram olan öz eleştirel ruminasyon, zihinde tekrarlayan olumsuz öz eleştirel süreçleri içermektedir ve sınırlı sayıda çalışmaya konu olmuştur. Çalışmanın amacı, değersizlik negatif temel inancı ile öz eleştirel ruminasyon arasındaki ilişkide narsisistik ve borderline kişilik bozukluğu eğilimlerinin aracı rolünü incelemektir. Çalışma 18 yaş ve üstü, 498 kadın (%83,4), 97 erkek (%16,2) ve diğer seçeneğini işaretleyen 2 katılımcıdan (%0,03) oluşan 597 kişilik bir katılımcı grubu ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada demografik bilgi formu, Öz eleştirel Ruminasyon Ölçeği, Olumsuz Çekirdek İnanışlar Ölçeği ve Coolidge Eksen II Plus Envanteri kullanılmıştır. Narsisistik ve bor-derline kişilik bozukluğu eğilimlerinin öz eleştirel ruminasyon ve değersizlik negatif temel inancı arasındaki ilişkide aracılık rollerini ince-lemek için SPSS Process makrosu kullanılmıştır. Analizler sonucunda, değersizlik negatif temel inancı, narsisistik ve borderline kişilik bozukluğu eğilimlerinin öz eleştirel ruminasyonu pozitif yönde yordadığı; değersizlik negatif temel inancı ile öz eleştirel ruminasyon arasındaki ilişkide hem narsisistik hem de borderline kişilik bozukluğu eğilimlerinin aracılık rolü olduğu belirlenmiştir. Bu araştırmanın sonuçlarına göre, psikoterapi sürecini ve sonuçlarını son derece olumsuz etkileyen öz eleştirel ruminasyon ile çalışırken değersizlik negatif temel inancı, narsisistik ve borderline kişilik bozukluğu eğilimleri ile de çalışmanın gerekliliği ortaya çıkmaktadır.

As a new concept, self-critical rumination involves repetitive negative self-critical mind processes and has been explored by a limited number of studies. The present study aimed to examine the mediating role of narcissistic and borderline personality disorder tendencies in the relationship between negative core belief of worthlessness and self-critical rumination. The study was conducted with 597 partici-pants aged 18 years and over, consisting of 498 females (83.4%), 97 males (16.2%), and 2 participants (0.03%) who chose the other option. Demographic Information Form, Self-Critical Rumination Scale, Negative Core Beliefs Scale, and Coolidge Axis II Plus Inven-tory were used in the study. SPSS Process Macro was used to examine the mediating roles of personality disorder tendencies in the relationship between core belief of worthlessness and self-critical rumination. The results yielded core belief of worthlessness, narcissistic, and borderline personality disorder tendencies were all positive predictors of self-critical rumination. Furthermore, the results revealed that both narcissistic and borderline personality tendencies significantly mediated the relationship between core belief of worthlessness and self-critical rumination. Regarding the results of the present study, it seemed necessary to work with the core belief of worthlessness and narcissistic and borderline personality disorder tendencies as well while working through self-critical rumination in psychotherapies as it is a critical burden for both the psychotherapeutic process and the outcomes.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Değersizlik Temel İnancı, Öz Eleştirel Ruminasyon, Narsisistik Kişilik Bozukluğu, Borderline Kişilik Bozukluğu, Core Beliefs of Worthlessness, Self-Critical Rumination, Narcissistic Personality Disorder, Borderline Personality Disorder

Kaynak

Klinik Psikoloji Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

10

Sayı

1

Künye

KORKMAZ, Kübra Nur Çömlekçi & Filiz KUMOVA. "Değersizlik Temel İnancı ve Öz Eleştirel Ruminasyon İlişkisinde Narsisistik ve Borderline Kişilik Bozukluğu Eğilimlerinin Aracı Rolü". Klinik Psikoloji Dergisi, 10.1 (2026): 26-40.

Onay

İnceleme

Ekleyen

Referans Veren